Inspirert av Sverre Fehns byggekunst har Arve Henriksen (trompet) og Eirik Raude (slagverk) laget konsertserien “Horisonter”. Prosjektet handler om samspillet mellom lyd og rom, mellom mennesker og arkitektur, og om hvordan vi forholder oss til de rommene vi er i. Vi blåser liv i bygg!

L1330491


I løpet av sommeren 2013 ble det gjort konserter i fire hus, tegnet av Sverre Fehn; Bremuseeet i Fjærland, Ivar Aasen-tunet i Ørsta, Aukrustmuseet i Alvdal og Hedmarkmuseet på Hamar. På alle konsertstedene tok vi opp lyder i og rundt husene, og disse lydene ble så brukt i musikken under samme kvelds konsert. Konsertene så langt har vært spilt i hus som er tegnet av Sverre Fehn. Neste år skal vi bevege oss videre til andre arenaer, men konserten skal alltid ha en sterk tilknytning til rommet vi spiller i, og opplevelsen vår av stedet, omgivelsene, menneskene der.   (teksten forsetter under bildene – alle fotografier er gjort av Knut Bry.)

_BRY8131

På konsertene spiller Arve Henriksen på trompet og elektronikk. Eirik Raude spiller på et arsenal av slagverksinstrumenter, både egne, og funnede materialer på stedet eller fra bygget.

DSC_5139

DSC_5225

Musikken vi spiller blir påvirket av stedet, rommet, omgivelsene. Dermed blir det veldig forskjellige konserter, også forskjellig musikalsk materiale, utifra hvor vi er. Og på samme måte som rom blir påvirket av menneskene som befinner seg der til enhver tid, blir musikken også påvirket av tilhørerne og menneskene tilstede.

Da vi spilte på Aukrustmuseet, var det naturlig at Reodor Felgens verksted ble en del av instrumentariet.

DSC_1578

DSC_1770

DSC_1057

 

 

Konserten på Ivar Aasen-tunet var under Dei Nynorske Festspela, med flere nynorsklærere tilstede, og Arve serverte en sekvens om sitt forhold til bøying av verb;

L1010315

L1010302 kopi

DSC_0146

 

 

 

Konserten på taket av Bremuseet i Fjærland, ble påvirket av de mektige fjellene og breen rundt oss, i kald vind;

2BRY7977+++

 

DSC_7555

 

 

Fra Domkirkeodden på Hamar, fylt av historie, stillhet, sakral atmosfære:

DSC_5006

DSC_4874

 

Vi har fått overveldende pulikumsrespons på konsertene, og konserten på Ivar Aasen-tunet ble kåret til den beste konserten under årets nynorske festspel!

DSC_0001

Fremover vil vi blåse liv i flere bygninger – i hus som har en tydelig posisjon i sine omgivelser, i arkitektoniske mesterverk eller i hus med en særpreget historie. Vi har blant annet blitt invitert til Rio de Janeiro for å spille i Mac de Niteroi som er tegnet av Oscar Niemayer, og vi skal spille en intimkonsert i en privat villa tegnet av Sverre Fehn.

Det vil bli laget en installasjon av prosjektet, et samkunstprosjekt, som vises i 2014. Denne lages av arkitekt: Magne Magler Wiggen – fotografi: Knut Bry – lydinstallasjon: Bjarne Kvinnsland. Lydeksemplene som høres på denne siden er live konsertopptak, ved Arve Henriksen, trompet og elektronikk – Eirik Raude, slagverk – Bjarne Kvinnsland, live-elektronikk/lydsamples. På Aukrustmuseet var skuespiller Ingrid Vollan med som tekstleser av Aukrusts tekster.